Folksam: Oskäliga prisskillnader inom djurvården

De stora veterinärkoncernerna tar i snitt 40 procent högre priser vid behandling av hundar och katter jämfört med fristående djurvårdsaktörer. Det visar en sammanställning från Folksam.

Folksam, som försäkrar en tredjedel av landets husdjur, har grävt djupare i skadekostnadsutvecklingen i hund- och kattförsäkringarna och funnit att fakturorna från kliniker och djursjukhus som ingår i de två marknadsjättarna AniCura och Evidensia Djursjukvård är påtagligt större jämfört med de från fristående aktörer.

– Vi engagerar oss för våra kunder som äger hundar och katter så att de kan fatta väl avvägda beslut när de ska välja djurvårdsaktör. Vi ser också att pristransparensen på marknaden är bristfällig, säger Folksams vd Jens Henriksson.

De två koncernerna står tillsammans för cirka två tredjedelar av den svenska marknaden för djursjukvård. Det är inte heller så att det är avancerad djurvård som ligger bakom prisskillnaderna. Folksam har tittat på enkla vårdärenden – klåda, klobrott, urinvägsinfektion, öroninfektion och irriterad hörselgång – och kan slå fast att skillnaden uppgår till drygt 60 procent.

– Det här drabbar våra kunder direkt och är inte hållbart i längden. Därför vill vi stävja den här utvecklingen genom att informera kunderna. Därigenom sätter vi också press på marknadsaktörerna inom djurvård, säger Folksams vd Jens Henriksson.

För ytterligare information:
Patric Elmén, tf presschef Folksam, telefon 0708-31 58 01